Bästa fondroboten 2022, 3 robotrådgivare för dig

Vilken är den bästa fondroboten 2022? Här har vi samlat de tre som vi tycker är bäst. Fondrobotar blir allt populärare och fler upptäcker fördelarna. Med hjälp av en fondrobot så behöver du inte själv ha kunskap om börsen och aktier. Hos flera fondrobotar kan du välja hållbara investeringar. Med en fondrobot kommer du igång snabbt, ofta under 5 minuter. I den här artikeln har vi valt ut tre fondrobotar. Vilken är den bästa fondroboten för dig?

Illustration av den bästa fondroboten som står bakom en graf.

Artikeln innehåller sponsrade länkar vilket innebär att vi får en liten ersättning när du väljer att göra ett köp. Resultatet är objektivt och påverkas inte av ersättningen. Jämförelsen är vår egen och bör inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Men med en fondrobot minskar risken då du investerar brett i indexfonder.

Fondroboten Lysa

Avgift
Hållbara alternativ
Användarvänglighet
Totalt omdöme

Bästa alternativet för:

Den som vill ha låga avgifter och den största fondroboten på marknaden.

5

Fondroboten BetterWealth

Avgift
Hållbara alternativ
Användarvänglighet
Totalt omdöme

Bästa alternativet för:

Den som vill komma igång med sparande och som även vill investera i råvaror och alternativa investeringar.

4.8

Fondroboten Opti

Avgift
Hållbara alternativ
Användarvänglighet
Totalt omdöme

Bästa alternativet för:

Den som vill komma igång med sitt sparande och vill ha tillgång till app och en renare design.

4.6


Vad är en fondrobot

En fondrobot investerar automatiskt åt dig i breda globala indexfonder. Du väljer själv hur långsiktigt ditt sparande ska vara, och därmed hur stor andel som ska vara aktier och räntefonder. Pengarna dras varje månad om du månadssparar och du kan med fördel tänka på annat och titta till någon gång per år hur stort sparande du fått.

Fördelar med att använda en fondrobot

En fondrobot sköter ditt sparande åt dig. Det går i linje med den senaste forskningen. De har en låg avgift och resultatet blir oftast bättre än om du själv väljer fonder. Dessutom är det ett väldigt enkelt sätt att investera. Jag själv sparar genom en fondrobot, det känns tryggt, enkelt och jag får tid över till annat.

Hur funkar en fondrobot

En fondrobot hjälper dig med sparandet utefter dina förutsättningar och mål. När du öppnar ett konto så får du svara på frågor om din ekonomiska situation och dina mål. Baserat på dina svar så fördelar fondroboten ut dina investeringar i olika risknivåer. Det är oftast mellan aktier och räntetillgångar men vissa fondrobotar har även råvaror.

Bästa fondroboten just nu

LYSA är den bästa fondroboten för dig som vill ha låga avgifter

Lysa lanserades 2017 och är marknadens största fondrobot. Du kommer igång snabbt och investerar i breda indexfonder. Avgiften hos Lysa är låg. Nackdelen är att det inte finns någon app och att designen inte är lika bra som hos Opti och Better Wealth. Däremot så är mobilversionen av deras webbsida bra. För att komma igång så svarar du på några frågor och utifrån det skapas din portfölj. Där bestäms hur stor del av dina investeringar som ska vara aktier eller räntor. Lysa omfördelar automatiskt ditt innehav så att din risk fördelas som du önskar.

BetterWealth är den bästa fondroboten för dig som vill ha en fondrobot med maskininlärning

Lanserades 2016. Du kommer snabbt igång och roboten investerar i breda indexfonder. Avgiften är numera låg. Något som skiljer sig mellan BetterWealth och andra fondrobotar på den svenska marknaden är att den viktar om din portfölj beroende på marknaden. Detta gör att din portfölj alltid kommer att följa din valda risknivå, oavsett om börsen är på väg upp eller ner. För att komma igång så svarar du på några frågor och utifrån det skapas din portfölj. Där bestäms hur stor del av dina investeringar som ska vara aktier, råvaror eller räntor. BetterWealth omfördelar automatiskt ditt innehav så att din risk fördelas som du önskar. Läs en längre recension och se omdöme av BetterWealth.

Opti är den bästa fondroboten för dig som vill ha en app

Opti lanserades  2016 och är i förstahand en app. Fondroboten är väldigt enkel och smidig. Det tar inte mer än 5 minuter att komma igång. Design och användarvänlighet är väldigt bra. Med Opti så kan du också investera i råvaror. Avgiften är något högre hos Opti än hos Lysa och BetterWealth. Men förutom det så är det ett väldigt bra alternativ som investerar i breda och bra fonder. För att komma igång så svarar du på några frågor och utifrån det skapas din portfölj. Där bestäms hur stor del av dina investeringar som ska vara aktier, råvaror eller räntor. Opti omfördelar automatiskt ditt innehav så att din risk fördelas som du önskat. Läs en längre recension och omdöme för Opti fondrobot.

10 fördelar med att använda en fondrobot:

  • Det är enkelt att komma igång
  • Du behöver inte kunna något om börsen
  • Pengarna får jobba och du kan fokusera på annat
  • Risknivån är rätt och du behöver inte balansera om
  • Antalet aktier är ofta större än vad en enskild investerare kan investera i
  • Mindre risk att du är inne och fattar dåliga beslut
  • Mindre risk att du gör något beroende av hur börsen förändras
  • Månadssparande i fondroboten gör att du köper i både med- och motgång. Det innebär att du inte försöker tajma marknaden vilket är bra
  • Det är enkelt att följa hur ditt sparande går
  • Du glömmer lätt bort ditt sparande – vilket är en jättefördel.

Läs hela artikeln med 10 fördelar med att använda en fondrobot.

Ska jag börja använda en fondrobot eller inte?

För de allra flesta är det en bra idé. Alternativet är att köpa aktier själv och oftast så blir resultatet bättre av en fondrobot, trots att avgiften kan vara lite högre.

Avslutningsvis

Vilken som är den bästa fondroboten är svårt att svara på. Men väljer du någon av dessa kommer du att bli nöjd. Alla tre är jämna och bra alternativ för de flesta.

Rulla till toppen