Fondrobot – automatisera ditt sparande

Kom igång med ditt sparande i en fondrobot på fem minuter.

Börja spara i en fondrobot.

Våra guider och jämförelser hjälper dig framåt.

Artikeln innehåller sponsrade länkar vilket innebär att vi får en liten ersättning när du väljer att göra ett köp. Resultatet är objektivt och påverkas inte av ersättningen. Jämförelsen är vår egen och bör inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Men med en fondrobot minskar risken då du investerar brett i indexfonder.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot automatiserar ditt fondsparande. Du väljer din risknivå genom att svara på frågor från fondroboten. Efter det så sköter fondroboten ditt sparande. Frågorna som du besvarar tar oftast inte längre än fem minuter och du kommer igång snabbt med ditt sparande med en fondrobot. En fondrobot är ett väldigt bra alternativ för dig som inte vill sätta dig in i hur aktier fungerar. Dessutom så brukar resultatet blir bättre med en fondrobot än att köpa och sälja själv.

Hur fungerar en fondrobot?

En fondrobots jobb är att automatisera ditt sparande. Vanligast är att du månadssparar och fondroboten ser till att ditt sparande har rätt risknivå. Det vill säga att den behåller den risknivån som du valt från början.

Hur kommer man igång?

Du berättar för fondroboten vilken risknivå du vill ha och vilken tidshorisont du har på ditt sparande. Risknivån innebär att fördelningen mellan aktier och räntetillgångar förändras. Ju mer aktier, desto högre risk. Vissa fondrobotar har dessutom möjlighet att investera i råvaror vid sidan av aktier och räntefonder. De flesta fondrobotar kommer du igång med inom fem minuter.

Varför ska man använda en fondrobot?

Det är en hög tröskel för många att komma igång med sitt sparande. En fondrobot hjälper dig att bygga en bra portfölj utan att du själv behöver vara insatt. Den ger oftast bättre avkastning jämfört med att du själv bygger en portfölj. En annan viktig sak är att du tar bort den mänskliga faktorn. Det största hotet mot ditt sparande är att du själv är inne och fattar känslostyrda beslut. Förutom detta så sparar du tid, du kan med fördel glömma av ditt sparande och låta pengarna få jobba ifred. Det finns flera olika fondrobotar på marknaden, här kan du läsa vilken vi tycker är den bästa fondroboten just nu.

Fondrobot - illustration av en fondrobot mot blå bakgrund. Länkar till 10 fördelar med att använda en fondrobot

10 fördelar med att använda en fondrobot

Fondrobotar blir allt populärare och alternativen blir fler och fler. Här har vi samlat 10 fördelar med att använda en fondrobot

Automatisera ditt sparande

Med en fondrobot så automatiseras ditt sparande. Du månadssparar i med- och motgång och fondroboten ombalanserar oftast din portfölj. Det innebär att du inte behöver ombalansera din portfölj själv. Allt är per automatik och investeringarna är i breda indexfonder vilket är det som historiskt gett bäst avkastning.

För vem passar en fondrobot?

En fondrobot är egentligen bra för alla. Men framförallt så är det ett bra alternativ för dig som vill komma igång med ditt sparande, eller dig som har ditt sparande på sparkonton utan avkastning. Det är också ett bra alternativ för dig som har intresse för sparande och investeringar. Då kan du ha fondroboten som bas och sen komplettera med eget sparande vid sidan av.

Recensioner och omdöme


Bästa fondroboten 2022

Vi har listat de 3 bästa fondrobotarna just nu.

Illustration av en fondrobot som står bakom en graf.

Rulla till toppen