10 fördelar med att använda en fondrobot

10 fördelar med att använda en fondrobot. Illustration av en robot.

Fondrobotar blir allt populärare och alternativen blir fler och fler. För de allra flesta så är det en bra idé att börja investera i en fondrobot. Men vilka fördelar finns det med en fondrobot?

Fördelar med en fondrobot

  • Det är enkelt att komma igång
  • Du behöver inte kunna något om börsen
  • Pengarna får jobba och du kan fokusera på annat
  • Risknivån är rätt och du behöver inte balansera om
  • Antalet aktier är ofta större än vad en enskild investerare kan investera i
  • Mindre risk att du är inne och fattar dåliga beslut
  • Mindre risk att du gör något beroende av hur börsen förändras
  • Månadssparande i fondroboten gör att du köper i både med- och motgång. Det innebär att du inte försöker tajma marknaden vilket är bra
  • Det är enkelt att följa hur ditt sparande går
  • Du glömmer lätt bort ditt sparande – vilket är en jättefördel.

Det är enkelt att komma igång med en fondrobot

Med en fondrobot kommer du igång snabbt med ditt sparande. Det krävs inga förkunskaper och tröskeln för att komma igång är väldigt låg. Det är en stor fördel med en fondrobot jämfört med att investera själv.

Du behöver inte kunna något om börsen

Med en fondrobot så kan du välja att månadsspara. Fondroboten sköter allt och du behöver inte ha någon kunskap själv om börsen.

Pengarna får jobba och du kan fokusera på annat

Sparande är långsiktigt, tråkigt och blir bäst om du inte gör något. Med en fondrobot så vet du att pengarna får jobba på i fred. Och du kan fokusera på sånt som du tycker är kul, eller som skapar mer pengar att spara.

Risknivån är rätt

Du bestämmer när du börjar ditt sparande vilken risk du vill ha. När det är klart så sköter fondroboten din balansering. Vilket innebär att du inte behöver gå in och göra några justeringar i ditt sparande. Allt är på autopilot.

Antalet aktier är ofta fler än vad en enskild investerare kan investera i

När du investerar genom en fondrobot så får du ofta tillgång till fler indexfonder än du har möjlighet att spara i som privatperson. Det gör att du får större bredd och större säkerhet i ditt sparande.

Mindre risk att du är inne och fattar dåliga beslut

Mänskliga faktorn och känslor är oftast det som står i vägen för ett bra sparande. När du har en fondrobot, vet att dina besparingar är balanserade och att du har bra investeringar, då behöver du själv inte vara inne och ta egna beslut. Vilket är bra. Sparande brukar gå bäst när man håller sig borta.

Mindre risk att du gör något beroende av hur börsen förändras

En risk är att man får panik när börsen rasar och vill sälja. Den risken blir mindre när du har en fondrobot som du vet är balanserad och i bra breda indexfonder. Risken är också mindre att du vill köpa enskilda aktier eller investeringar utan håller dig till din strategi.

Månadssparande i fondroboten gör att du köper i både med- och motgång

Det innebär att du inte försöker tajma marknaden vilket är bra. Du köper hela tiden så du är med i matchen både i med och motgång. Fördelen med det är att du får igång ett sparande och en vana av att spara. Den som försöker tajma kommer sällan igång och det är väldigt svårt att tajma rätt.

Det är enkelt att följa hur ditt sparande går

Det är lätt att följa ditt sparande både via dator och mobil. Du ser hur stort sparande du har och vilken utveckling du haft under en viss period. Trots att man inte ska vara inne för ofta, så kan det vara en motivation att se hur det går på ett enkelt och lättöverskådligt sätt.

Du glömmer lätt bort ditt sparande – vilket är en jättefördel

När du månadssparar i en fondrobot så är det lätt att glömma av det. Vilket är positivt, för pengar jobbar bäst när de är i fred.

Avslutningsvis om fördelar med en fondrobot

Det finns många fördelar med en fondrobot. Här är de 10 som vi tycker är viktigast. Om du vill komma igång med en fondrobot, se vilka som är de tre bästa fondrobotarna just nu.

Kom igång med fondroboten Opti

Avgift
Hållbara alternativ
Användarvänglighet
Totalt omdöme

Bästa alternativet för:

Den som vill komma igång med sitt sparande och vill ha tillgång till app och en renare design.

4.8
Illustration av en fondrobot som står bakom en graf.

Bästa fondroboten 2021

Vi har listat de 3 bästa fondrobotarna just nu.

Gör din egen budget

För att komma igång med ditt sparande så behöver du ha en budget. Ett enkelt sätt är att göra en 50/30/20 budget. Då går 50 % till nödvändigheter, 30 % till saker du vill göra och 20 % till sparande. Vi räknar ut hur stor del av din inkomst som går till vad.

FIRE: Stor nybörjarguide

Här finns alla steg, kalkylatorer och spreadsheets du behöver för att starta din resa mot ekonomisk frihet.


Rulla till toppen