Better Wealth omdöme och recension 2021

Det här är en recension av Better Wealth fondrobot. Artikeln innehåller sponsrade länkar vilket innebär att vi får en liten ersättning när du väljer att göra ett köp. Resultatet påverkas inte av ersättningen. Jämförelsen är vår egen och bör inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Men med en fondrobot minskar risken då du investerar brett i indexfonder.

Så här bra är Better Wealth fondrobot – omdöme och sammanfattning

Avgift
Fonder
Användarvänlighet

Sammanfattning:

4.3

Det här gillar vi:

  • Låg avgift
  • Tekniskt stark fondrobot
  • Använder maskininlärning
  • Beräknar risk och omfördelar innehav

Det här kan bli bättre:

  • Saknas app
  • Svårt att förutse hur väl fondroboten kan förutse risk


För mig tog det onödigt långt tid att börja spara och i början var jag osäker på ifall jag hade investerat rätt. Idag finns det många som tror och tycker sig veta hur man tjänar pengar på enskilda aktier men jag är inte en av dom. Därför sparar jag själv i en fondrobot. Med en fondrobot kommer du igång snabbt och enkelt med ditt sparande, dessutom kan du vara trygg i att det är säkra investeringar. Och ju förr du börjar spara desto bättre.

För vem passar fondroboten Better Wealth?

Better Wealth passar dig som vill komma igång med ditt sparande. Det är en tekniskt stark fondrobot med låga avgifter. När du väljer fondrobot hos Better Wealth så finns det två olika alternativ. En dynamisk portfölj och en strategisk portfölj. Den dynamiska portföljen har en högre avgift (0,65%) men fördelen med den är att den reagerar på risk och ombalanserar din portfölj om den upptäcker skakningar på marknaden. Den strategiska fondroboten är mer statisk, men fördelen med den är att du får en extremt låg avgift på endast 0,09 %, det är faktiskt billigast av alla fondrobotar.

I både den dynamiska och strategiska portföljen så kan du månadsspara valfritt belopp, däremot så finns det insättningskrav, det betyder att du behöver 50 000 kronor för att börja spara i den dynamiska portföljen och 1000 kronor för att börja spara i den strategiska portföljen.

Vill du komma igång snabbt och enkelt och utan krav på minsta insättning så är Opti eller Lysa antagligen ett bättre alternativ.

Största fördelen med Better Wealth

Better Wealths dynamiska portfölj är den mest tekniskt utvecklade fondroboten och är baserat på volatilitetsbaserad strategi. Det är ett krångligt ord, men det betyder att den själv justerar ditt innehav utefter hur marknaden svänger. Den reagerar på kraftiga skakningar på marknaden och gör då justeringar för att minimera risk och öka avkastningen. Det går inte att förutse avkastning, men det går att förutse risk. Det är teorin bakom Better Wealth. Läs mer om det här. Dessutom så har de en utvecklad maskininlärning och läser av stora mängder data varje dag för att kunna fatta rätt beslut. Strategin utgår från en studie från Yale University i USA.

Den största fördelen med den strategiska portföljen är att avgiften är låg. Avgiften är något som är viktigt och som gör stor skillnad i längden. Om du vill använda den strategiska portföljen så är avgiften 0,09 vilket är otroligt lågt. Och om du vill köra på den mer tekniskt starka så är avgiften 0,65 % vilket också är bra. Det går att jämföra med Opti som har cirka 0,8 % och Lysa som har ca 0,4 % i avgift.

Nu tittar vi lite mer på djupet för att förstå vad Better Wealth är och ifall det kan vara något för dig.

Är Better Wealth rätt för dig?

Vill du ha en fondrobot med låg avgift och som är mer aktiv i att beräkna risk och göra justeringar i din portfölj? Då är Better Wealth rätt. Med fondroboten är det enkelt att komma igång och förutom att investera i aktier och räntor så investerar roboten i fastigheter, guld, råvaror och infrastruktur, vilket är lite ovanligt.

Vad investerar fondroboten i?

Better Wealth investerar framförallt i indexfonder, det är bra för det har visat sig vara det som historiskt gett bäst avkastning. Förutom det så investerar den i räntefonder, råvaror och guld. Men den investerar också i fastigheter och infrastruktur.

Better Wealth balanserar din portfölj

Om du har den strategiska portföljen så balanserar Better Wealth om din portfölj minst en gång om året. Men om du har den dynamiska portföljen så balanserar den löpande beroende på marknadens svängningar. Oavsett vilken du har valt så kan du släppa ditt sparande helt och Better Wealth gör jobbet åt dig och säkrar upp att du har rätt risknivå. Att balansera betyder att fondroboten säkerställer att du har rätt risknivå på ditt sparande. Om du vill ha en fondrobot som balanserar oftare än ett år så kan Opti vara ett alternativ, de balanserar sin portfölj en gång i kvartalet.

Hållbara alternativ

För allt fler av oss så blir hållbarhet, klimat och miljö allt viktigare. Det kan vi påverka på många sätt men även genom våra investeringar och vårt sparande. Hos Better Wealth så kan du välja hållbara alternativ.

Månadsspara

När du använder en fondrobot så kan du månadsspara. Då vet du att risknivån alltid är rätt och att du köper i både med- och motgång. Better Wealth tar hand om sparandet åt dig oavsett om börsen går upp eller ner och du väljer själv hur mycket du vill spara varje månad.

Skräddarsytt sparande för dig

När du börjar spara hos Better Wealth så får du svara på ett antal frågor. Många handlar om vilken risk du är villig att ta. När du har svarat på ett antal frågor så får du ett investeringsförslag. När du är nöjd så är det bara att luta sig tillbaka. 

Nu ska vi titta på hur det ser ut när du startar ett konto på Better Wealth och vilka olika val du har.

Kom igång

Börja med att skapa ett konto (annonslänk)

När du skapar konto så får du först berätta om du har ett mål med din investering, eller om det är ett generellt sparande.

Bilden visar hur det ser ut när du skapar ett konto på Better Wealth

I nästa steg så får du välja ifall du vill investera med större fokus på hållbara investeringar.

Med Better Wealth kan du investera hållbart. Bilden visar hur du gör det på deras webbsida.

Efter det så får du välja hur länge du kommer att spara dina pengar. Om du väljer lång tid så får du högre risk, dvs mer aktier, därför så kan det vara bra att fundera på ett buffertsparande också så att dina pengar får jobba på i fred och att du har andra pengar om det krisar.

Nu får du välja hur stort månadssparande du ska ha i fondroboten.

Välj ettt namn på din investering.

Nu är allt klart och du har ett investeringsförslag. Då jag har lång tidshorisont och inte behöver röra pengarna så har jag fått en stor andel aktier.

Investeringsförslag från Better Wealth. Om du har 20 års sparhorisont så investerar du i hög risk, dvs 82 % aktier.

Om du är nöjd så är det bara att öppna konto och börja spara. Med hjälp av ränta på ränta så växer dina pengar. Därför beräknas ditt värde på dina investeringar bli 2,3 miljoner på 20 år. Vill du räkna på en annan summa kan du använda vår ränta på ränta-kalkylator för att se hur ditt sparande växer över tid.

Investeringsförslag från Better Wealth. På 20 år beräknas du få 2320000 kr om du månadssparar 4000 varje månad.

Omdöme och recension

Better Wealth är ett bra alternativ när du väljer fondrobot. Det finns några saker som är viktiga att titta på, bland annat avgiften och typer av investeringar. På båda parametrarna så är Better Wealth bra. Dessutom så är den väldigt tekniskt stark och använder sig av maskininlärning vilket förhoppningsvis gör den bättre och bättre över tid. Om jag skulle välja mellan den strategiska och den dynamiska portföljen, så skulle jag börja med den strategiska. Anledningen är att det känns lite osäkert att lägga in 50 000 kronor när det inte är helt säkert att teorin håller i praktiken.

Däremot så är det väldigt svårt att säga hur väl det faktiskt fungerar med den dynamiska portföljen och riskbedömningen.

Läs mer om fondrobotar:

Rulla till toppen