Opti fondrobot – recension och omdöme 2021

Det här är en recension av Opti fondrobot. Artikeln innehåller sponsrade länkar vilket innebär att vi får en liten ersättning när du väljer att göra ett köp. Resultatet påverkas inte av ersättningen. Jämförelsen är vår egen och bör inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. Men med en fondrobot minskar risken då du investerar brett i indexfonder.

Så här bra är Opti fondrobot – omdöme och sammanfattning

Avgift
Fonder
Användarvänlighet

Sammanfattning:

Fondroboten investerar bredast av alla fondrobotar och den inkluderar även råvaror vilket inte alla fondrobotar gör. Opti fondrobot passar dig som vill börja spara. Du får skräddarsydda investeringsförslag och roboten utgår från senaste forskningen. Den ombalanserar sig själv en gång i kvartalet och du kan luta dig tillbaka.

4.7

Det här gillar vi:

  • Breda aktier – bäst av alla fondrobotar
  • Investerar i råvaror 
  • Bra och enkel app
  • Hållbara investeringar

Det här kan bli bättre:

  • Lägre avgifter


För mig tog det långt tid att komma igång med mitt sparande. Och när jag väl kom igång så var jag osäker på ifall jag investerat rätt. Tröskeln för att börja spara är hög och det finns många alternativ och ”proffs” som tror sig veta hur man ska göra för att bli rik på börsen.

Jag har valt att investera i en fondrobot och det gör att jag kan tänka på annat och mitt sparande sköter sig själv. Dessutom får man oftast bättre resultat av en fondrobot än om du ska investera själv i aktier.

För vem passar fondroboten Opti?

Opti passar för dig som vill börja spara. Det är enkelt att komma igång och att följa utvecklingen av dina investeringar. Den som väljer Opti ska veta om att det är en app, så det går inte att använda produkten via datorn, vilket sänker betyget något. Men å andra sidan så är det mobilen som de flesta använder idag och gränssnittet för användaren är mycket bra.

En fondrobot automatiserar ditt sparande, så om du är intresserad av att köpa enskilda aktier så är inte en fondrobot rätt för dig. Däremot kan du ha en fondrobot som bas och en del av ditt sparande som du köper enskilda aktier för.

Största fördelen med Opti fondrobot

Opti är den fondrobot som har bredast portfölj. Genom deras fonder äger du aktier över hela världen. Förutom det så investerar du i 15 råvaror – exempelvis guld, silver högavkastande obligationer och ränteobligationer. Det är största fördelen med Opti jämfört med konkurrenterna. Det ger en högre förväntad avkastning och risken blir lägre då du investerar så brett.

Graf som jämför Opti fondrobot mot indexfonder och sparkonto, Resultatet är att Opti fondrobot är bäst och vinner över indexfonder och sparkonto över tid.

Här är en graf över hur ditt sparande hade utvecklats senaste 20 åren med Opti 9. Det vill säga fondroboten med 80 % aktier.

Är Opti rätt för dig?

Det bästa med Opti är att det är enkelt, både att komma igång och att följa din utveckling. Tekniken är grundad i den senaste forskningen och det är tryggt att veta att det finns en tanke och strategi.

Vad investerar Opti fondrobot i?

Med opti så investerar du i aktier, råvaror och räntefonder. Beroende på hur stor risk du vill ha, så justerar fondroboten fördelningen. Mer risk desto större andel aktier.

Opti fondrobot balanserar din portfölj

Med Opti fondrobot så kan du släppa ditt sparande helt, en gång i kvartalet så ombalanserar Opti din portfölj så att du har rätt risknivå.

Hållbara alternativ genom Opti

Fler och fler konsumenter vill investera hållbart för att inte ha för stor påverkan på klimat och miljö. Genom Opti investerar du alltid hållbart, men du kan också välja en extra hållbar portfölj.

Månadsspara i Opti fondrobot

Ett bra sätt att använda en fondrobot är att ha ett månadssparande. Då vet du att risknivån alltid är rätt och att du köper i både med- och motgång. Det bästa är att månadsspara och ”glömma” av att du sparar pengar. Opti tar hand om sparandet åt dig oavsett om börsen går upp eller ner.

Skräddarsytt sparande för dig

När du börjar spara hos Opti så får du svara på ett antal frågor. Många handlar om vilken risk du är villig att ta. När du har svarat på ett antal frågor så får du ett investeringsförslag. När du är nöjd så är det bara att luta sig tillbaka. Opti investerar väldigt brett vilket är bra, för det minskar risken.

Kom igång med Opti

Börja med att ladda ner appen

IOS, iPhone  (annonslänk)

Android (annonslänk)

Opti fondrobot. Bild från app store där du laddar ner Optis app.

Starta sparande – skapa en portfölj

Med Opti så får du en portfölj som har en bra kombination av räntefonder, råvaror och aktier. Det är anpassat efter dig, din ekonomiska situation och de svar som du ger på frågor från Opti. Genom att sprida dina investeringar mellan breda aktier, räntefonder och råvaror så minskar risken med ditt investerande.

bild från appen som visar hur det ser ut när du kommer igång.

Välj hållbarhet

Alla investeringar hos Opti är relativt hållbara. Men du kan välja tre alternativ, normal, extra, max. Väljer du max hållbarhet så är alla investeringar fossilfria.

bild från appen som visar 3 alternativ för hållbart sparande. Normal, extra eller max.

Välj risk

Genom att svara på några frågor så bedöms det hur villig du är att ta risk. Det finns 9 olika nivåer – och en tionde som är 100% aktier. Om du inte är nöjd med den fördelning som du fått kan du själv ändra.

bilden visar hur du ändrar risk i Optis app. På bilden så är det Opti 9 vilken innebär 80 % aktier och som är den högsta risken.

Välj insättning och månadssparande

Nu är allt klart och du får välja hur stort belopp du vill föra över idag, och hur stort månadssparande du vill ha framåt.

Bilden visar månadssparande och förväntat värde om 15 år

Omdöme och recension

Opti är ett väldigt bra alternativ. De största fördelarna är att du får tillgång till breda investeringar. Det är också en fördel att du får in råvaror, det brukar gå upp i värde när räntor och aktier går ner. Utöver det så får du en väldigt bra och lättbegriplig app.

Är Opti något för dig?

Vill du läsa om fler fondrobotar? Se vilken som är bästa fondroboten 2021.

Rulla till toppen