Investera pengar – kom igång med aktier eller fondrobot

Investera pengar - illustration av en person som vattnar en blomma som representerar investera pengar och se hur det växer över tid.

Artikeln handlar om att investera pengar och innehåller sponsrade länkar, vilket innebär att vi får en liten ersättning om du väljer att göra ett köp. Artikeln bör inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in.

Att investera pengar kan låta svårt och läskigt, med det är lättare än du tror. Det spelar ingen roll om du har pengar undanstoppade att investera eller om du böjar med ett månadssparande, det viktigaste är att börja. Här får du hjälp att komma igång snabbt och enkelt. Men vad betyder det att spara och investera?

Varför investera pengar?

När du sparar dina pengar på sparkonto eller på ditt bankkonto så får du låg eller ingen ränta. Det innebär att pengarna inte växer – utan snarare krymper om vi tänker på inflationen. Inflation innebär att pengar tappar ungefär 2 % av sitt värde per år. När du investerar dina pengar i exempelvis aktier så ökar värdet av dina investerade pengar. I snitt har börsen ökat med ca 7 %. Mellan 2006 – 2020 har den ökat med 9,9 %. Med andra ord, om börsen fortsätter som den alltid har gjort innebär det är att du tjänar nya pengar. av att investera pengar på börsen. Och de nya pengarna får också avkastning och du får ta del av ränta på räntan-effekten. Men mer om det senare.

Sparkonto eller aktier?

Ett sparkonto kan vara ett bra alternativ för buffertsparande. Men i övrigt vill du ha dina pengar investerade så att de har möjlighet att växa. Att investera pengar är enkelt och du kommer igång snabbt. Det är faktiskt så pass enkelt att det räcker att göra jobbet en gång, sen går allt per automatik. Om du vill börja investera så kan en fondrobot vara ett bra steg.

Hur börjar jag investera pengar?

Anledningarna till att investera pengar är många. En del vill spara till en resa, kontantinsats till ett hus och andra vill spara för att bli ekonomiskt oberoende genom FIRE. För att veta hur du bör investera så är det bra att börja med att ta reda på varför du vill spara pengar.

Ge dina pengar ett mål

Okej nu sätter vi igång. Det första att börja med är att bestämma vilka mål du har för dina investeringar. Varje mål kan ha olika risk och ha olika lång tidshorisont. Några exempel:

  • Långsiktiga mål: Pension, köpa ett drömhus eller åka på en jordenrunt-semester.
  • Kortsiktiga mål: Nästa års semester, ett buffertsparande eller något annat som du ska köpa eller göra snart.

Vi fokuserar mest på långsiktigt sparande här. Om det är kortsiktigt sparande på mindre än fem år så brukar det vara bäst att inte investera alls då man inte vet hur börsen utvecklas.

Ska du investera pengar själv eller automatisera ditt sparande?

När du vet vilka mål du har så vet du mer hur mycket du behöver spara och vad som är kortsiktigt och långsiktigt. Nästa steg är att fundera på om du ska välja enskilda aktier själv eller om du ska spara i indexfonder eller i en fondrobot. Många sparare väljer indexfonder eller en fondrobot. Då investerar man brett och behöver inte vara påläst runt enskilda bolag. Se vilken fondrobot som vi tycker är bäst 2021

Öppna ett konto så du kan börja investera

När du vet om du vill köpa enskilda aktier, indexfonder eller en fondrobot så är det dags att öppna ett konto. Det finns i princip två alternativ.

  • Onlinebank med en onlinebank så kan du köpa och sälja aktier till låga avgifter. Störst på marknaden är Avanza. Öppna konto med Avanza (annonslänk) annars är Savr (annonslänk) ett bra alternativ med ännu lägre avgifter.
  • Fondrobot en fondrobot investerar brett och håller löpande koll på din risk. Då det är automatiserat så är avgifterna låga jämfört med om du skulle ha hjälp av en riktig människa. En fondrobot har oftast tillgång till fler investeringar än en enskild privatperson. Jämför fondrobotar.

Om du öppnar ett konto och ångrar dig så kan du byta. Det kostar inget att starta. På både onlinebank och fondrobot så kan du månadsspara. Det är bäst för då köper du både i med- och motgång och jämnar ut risken.

Välja risk

Beroende på vad du investerar i så är risken olika hög. På samma sätt så är chansen till avkastning olika hög. Det finns olika värdepapper att investera i. De vanligaste är:

VärdepapperRiskChans till avkastning
AktierHögHög (beroende på aktien)
RäntefonderLåg – MedelLåg – Medel
BlandfonderMedel – HögMedel – Hög
AktiefonderHögHög
Börshandlade fonderMedel – HögMedel – Hög
ObligationerMedelMedel
AktieobligationMedel – HögMedel – Hög
RäntebevisMedelMedel

Om du investerar i en fondrobot så ger den ett förslag på hur du bör investera. Då är det fördelningen mellan aktier och räntefonder som avgör vilken risk som du är villig att ta. Ju mer aktier desto mer risk. Men ju längre tid du planerar att investera, desto högre risk kan man ta.

Sprid risken

Det är bra att sprida risken, exempelvis blanda aktier och räntor. Det gör att du har en krockkudde när börsen går ner. Andra saker som går att investera i är exempelvis:

  • Råvaror
  • Krediter
  • Fastigheter

En fondrobot sköter den fördelningen åt dig automatiskt.

 Månadsspara

Ett bra sätt att spara och sprida sin risk är genom att månadsspara. Det är ett enkelt och lätt alternativ ifall du sparar i en indexfond eller i en fondrobot. Då dras pengar från ditt bankkonto en gång i månaden och du behöver inte fundera på ditt sparande. När du månadssparar köper du i både med- och motgång. Det gör att du köper hela tiden och inte tajmar marknaden. De kunder hos Avanza som månadssparar har i snitt fått 38 % högre avkastning än de som inte månadssparat.

Ränta på ränta

Nu ska vi gå in lite närmare på ränta på ränta och vad det är för något. Om du redan känner till det, eller vill experimentera så kan du använda vår ränta på ränta-kalkylator.

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta är när du får avkastning på din avkastning. Exempelvis, du får 10 % avkastning på 100 kr, då har du fått 10 kr till och totalt har du nu 110 kr. Nästa år får du ytterligare 10 % i avkastning. Nu har du fått 121 kr, alltså en ökning med 11 kronor och en hel krona mer än förra året. (Wihoo) Det låter ju inte så mycket, men när tiden får jobba så händer det kul grejer. 

Varför är det viktigt?

Det får ditt sparande att växa avsevärt mycket mer än om du har det på ett bankkonto med låg eller utan ränta. När du använder vår kalkylator ser du att små justeringar i ditt månadssparande och antal år gör stor skillnad.

Ränta på ränta hjälper dig att nå dina sparmål, särskilt om du låter sparandet pågå över lång tid.  

Börja investera pengar så snart som möjligt

Tiden är den bästa vännen när du investerar. Så ju tidigare du börjar investera desto bättre. Men det är aldrig för sent att komma igång. Anledningen till att tiden är så viktig kan du se i vår ränta på ränta-kalkylator.

Rulla till toppen