4 % regeln – räkna ut när du är ekonomiskt oberoende

bild på kvinna som är ekonomiskt fri - 4 % regeln

Använd vår kalkylator för att räkna ut när du är ekonomiskt oberoende genom 4 % regeln.

Vad är 4 % regeln?

Fyra procent-regeln är en tumregel. Den används för att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt oberoende. 4 % regeln visar när du har tillräckligt med pengar investerat för att leva på 4 % av din avkastning.

Räkna ut 4 % regeln

För att räkna ut när du kan leva på 4 % av din avkastning behöver du veta hur mycket du spenderar på ett år. När du vet det så multiplicerar du den summan med 25.

4 % regeln kalkylator – då blir du ekonomiskt oberoende

Skriv in din årskostnad så räknar vår kalkylator ut när du blir ekonomiskt oberoende, sk FI-tal, det vill säga hur mycket pengar du behöver ha investerat för att kunna leva på 4 % av din avkastning. FI-tal är ett begrepp som används inom FIRE (Financial independece retire early).

4% regeln

Är det tillförlitlig?

I snitt så har börsen gått upp 7 %, inflationen äter upp ungefär 3 %, det ger dig 4 % kvar att leva på. Sen så går börsen upp och ner och vi kan inte veta hur det ser ut framåt. Men statistiskt så är det tillförlitligt och många hävdar att det skulle räcka med 20 gånger dina årsutgifter för att bli ekonomiskt oberoende.

När kan jag bli ekonomiskt oberoende?

Hur snabbt du blir ekonomiskt oberoende beror på hur stor procent av din inkomst som du sparar. Ju större del du sparar, desto färre år tar det. Läs mer och räkna ut din sparprocent. För att se hur dina investerade pengar växer över tid, använd vår ränta på ränta-kalkylator.


Nästa steg:

FIRE: Stor nybörjarguide

Bli ekonomiskt oberoende genom FIRE. Stor guide för nybörjaren med all information och kalkylatorer och spreadsheets.

Bästa fondroboten 2022

Vi har listat de 3 bästa fondrobotarna just nu.

Räkna ut din nettoförmögenhet

Nettoförmögenhet är tillgångar minus skulder. Eller allt som du äger minus det som du är skyldig. Ta reda på din nettoförmögenhet i vår kalkylator.


Fler kalkylatorer på sparhaj

Räkna ut din nettoförmögenhet
Ränta på ränta-kalkylator
Se din sparkvot


Rulla till toppen