Gör en 50/30/20 budget – guide och kalkylator

En 50/30/20 budget delar upp din budget i tre olika kategorier: nödvändigheter, saker du vill ha/göra och sparande.

50/30/20 kalkylator

Du kan använda  vår kalkylator för att göra en 50/30/20 budget. Du skriver in din inkomst efter skatt och kalkylatorn räknar ut hur mycket av din inkomst som ska gå till de olika kategorierna.

50 30 20 budget

Vad är en 50/30/20 budget?

En 50/30/20 budget är en tumregel som kategoriserar din budget i tre olika delar. Utgå från din inkomst efter skatt i följande kategorier.

50 % nödvändigheter

Nödvändigheter är sånt som du verkligen måste ha. Det kan vara:

 • Hyra / avgift och amortering
 • Mat och livsmedel
 • Transport
 • El vatten etc

30 % saker du vill göra

Här är allt som du vill göra men inte behöver för att överleva. Det kan vara:

 • Hobbies
 • Semester
 • Äta ute
 • Prenumerationer
Cirkeldiagram som visar en 50/30/20 budget. 50 % nödvändigheter, 30 % saker du vill göra och 20 % sparande.

20 % sparande

Den här kategorin handlar främst om att spara inför framtiden. Det kan vara att amortera, skapa ett buffertsparande eller investera i fonder. Hur det ser ut är individuellt men antagligen så är det:

 • Starta buffertsparande
 • Investera i fonder så dina pengar växer över tid

Det här är riktlinjer – så det är viktigt att spåra dina utgifter för att se hur det går. För att spåra dina utgifter manuellt så kan du ladda ner vår Excel-fil.

Var kommer 50/30/20 budgeten ifrån?

Den som gjorde budgetmodellen populär var Elizabeth Warren.  Hon och hennes dotter Amelia Warren Tyagi skrev boken All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.

Hur ska man använda sig av en 50/30/20 budget?

En 50/30/20 budget hjälper att bli medveten om dina utgifter. I Sverige sparar vi generellt för lite och spenderar för mycket. Genom den här budgetmodellen får du mer tydlighet kring vad varje kategori får kosta och förhoppningsvis blir du motiverad till att skära ner på onödiga utgifter.

Såhär kommer du igång med en 50/30/20 budget

 1. Räkna ut hur mycket inkomst du/ni har varje månad efter skatt
 2. Skriv in den summan i vår kalkylator
 3. Planera en budget för varje kategori
 4. Följ upp varje månad hur väl ni följer er budget

Varför funkar en 50/30/20 budget?

Att komma igång  med en budget är oftast svårt. Det är många utgifter och krångligt att kategorisera. Genom en 50/30/20 budget så får du tydligare ramar för vad som går in i varje kategori och hur mycket det får kosta.

Funkar en 50/30/20 budget för alla?

Det kan vara svårt för de som har en låg inkomst. Men kom ihåg att om du sparar 10% så sparar du mer än de flesta.

Sparandet kan vara för litet

Om du vill spara ihop till något exceptionellt eller bli ekonomiskt oberoende genom FIRE, kan du behöva spara en större del av inkomsten.

Avslutningsvis

Kom ihåg att spåra dina utgifter. Om du har en fin budget men inte lever efter den så når du inte några resultat. Var samtidigt snäll mot dig själv. Allt sparande är bra!


Ränta på ränta-kalkylator

Se ränta på ränta-effekten på dina investerade pengar. Ränta på ränta är när du får avkastning på din avkastning. Exempelvis, du får 10 % avkastning på 100 kr, då har du fått 10 kr till och totalt har du nu 110 kr. Nästa år får du ytterligare 10 % i avkastning. Nu har du fått 121 kr, alltså en ökning med 11 kronor och en hel krona mer än förra året. Det låter ju inte så mycket, men när tiden får jobba så händer det grejer. 


Bästa sättet att spara pengar – 27 tips

Lär av sparproffsen som sparar 50 – 75% av sin lön. De har hittat tre områden som påverkar privatekonomin mest. De kallas för the big 3. Det är boendet, bilen och maten. Tillsammans brukar det stå för hälften av alla utgifter och det är dessa som du ska ta tag i för att spara så mycket pengar som möjligt.


Räkna ut din nettoförmögenhet

Nettoförmögenhet är tillgångar minus skulder. Eller allt som du äger minus det som du är skyldig. Ta reda på din nettoförmögenhet i vår kalkylator.

Rulla till toppen